Inspiration
Træningsmåling – pisk eller gulerod?
Vi måler antallet af vores skridt, længden af løbeturen og hvor mange kalorier vi har forbrændt efter en tur i træningscenteret. Stadig flere rider med på selvmåler-bølgen. Teknologien motiverer os, men kan også gøre os unødigt resultatfokuserede.
Af Camilla Boyhus Madsen
Apps, ure og armbånd giver os mulighed for at indsamle data om vores træning og sundhed. Det motiverer mange og gør det lettere at holde fast i de sunde vaner. Ifølge David Guldager, som er ekspert indenfor digitale trends, teknologi og gadgets, så giver teknologien os mulighed for bedre og mere effektiv træning. Når han kigger i tech-spåkuglen, så viser den tydeligt, at vi fremover kommer til at måle endnu flere aspekter af vores træning og sundhed, og til det har vi brug for enheder, som vi altid kan have på os. ’Wearables’ – altså tracking-enheder du kan have på, som f.eks. et ur eller et armbånd er allerede ved at overhale smartphonen, fordi den kan være klodset at have med, når du løber eller danser. I følge databasen Statista blev der solgt 91,8 millioner smartwatches i 2019 og det forventes, at det tal stiger til 131,6 millioner i 2023.
”Er det bedst for mig, at træne om morgenen eller eftermiddagen? Det kan min enhed fortælle mig. Vores mobiltelefoner og ’wearables’ giver os klogere, bedre og mere fokuserede data, så vi kan optimere vores træning”, siger ekspert i digitale trends, teknologi og gadgets, David Guldager.
De seneste års selvmåler-tendens handler om, at man gerne vil vide mere om sig selv. Samtidig er der både konkurrencemæssige og social aspekter ved at måle sin træning. Når du måler din løbetid eller hvor mange kilo du kan løfte, så ansporer det for mange en lyst til at konkurrere mod sig selv og gøre det lidt bedre næste gang. Mange deler også træningsresultater via sociale medier eller inde i diverse trænings-apps, så man kan udfordre og dyste mod sine venner.
Motiverende eller styrende
For Henrik Christiansen, 42, har måling af sin træning været afgørende for et imponerende resultat – et vægttab på 25 kilo. Han bruger en GPS til at måle blandt andet puls, watt og forbrændte kalorier, når han sætter sig på cyklen både i bikesalen og på landevejen.
”For mig er det meget motiverende. Der kan være jeg nogle dage føler mig lidt træt, men jeg ved, at jeg skal yde det her for at nå mine mål. Jeg ville ikke kunne nå mine mål uden”, siger Henrik Christiansen.
Træningsdata motiverer også 25-årige Stine Skov Jensen.
”BODY BIKE-appen giver mig et overblik over, hvor jeg lå sidste gang jeg var til spinning - hvor langt jeg har cyklet og hvor mange kalorier jeg har forbrændt. Det er nemt at holde øje med under timen, så det gør, at jeg presser den lidt ekstra hver gang”, siger Stine Skov Jensen.
Men det er også vigtigt for hende at træne uden at det skal omsættes til tal og grafer.
”Hvis jeg skulle tracke alt hvad jeg lavede, så ville jeg blive for styret af det. Det ville gå ud over nydelsen ved det, fordi jeg ville konkurrere for meget med mig selv om at det skal være bedre hver gang”, siger Stine Skov Jensen.
Sunde vaner bygger på fri vilje
Når din app viser, at du kun mangler 577 skridt for at nå op på de anbefalede daglige 10.000, så er det for de fleste en effektiv virtuel gulerod. Det giver en stor tilfredsstillelse at nå det mål vi – og teknologien- har sat. Læge og forfatter til bogen ’Sunde vaner – skabt med Vilje’ Imran Rashid forklarer det med, at såkaldte ydre styringsfaktorer er lettere at forholde sig til end for eksempel en løsere målsætning om en aktiv livsstil.
Men han anbefaler, at vi ikke kun konsulterer vores apps for at finde ud, at hvad og hvor meget vi skal træne.
”Mange bruger teknologien, som en styrepind – lidt på samme måde, som børn der lærer at cykle. Men hvis der altid er en anden, der har fat i styrepinden, så kommer du aldrig rigtigt til at nyde at cykle eller selv vælge, hvor du vil cykle hen. En sund vane skal helst være noget man gør af egen fri vilje i stedet for noget der styres af andre – eller teknologien,” siger Imran Rashid.
Han ser det positive i, at teknologien kan motivere os til en sundere og mere aktiv livsstil, men mener, at vi skal passe på ikke at blive for forhippede på resultaterne.